mintak mahap la kalau title entry ni meruntun jiwa ya anak-anak.
jangan lah gatai pikir mende lain.
walaupun harini hari jumaat pun, takde maknenye nak letak entry bukan bukan okay. yelah, blog ni dibaca segenap lapisan masyarakat. semua jadi silent reader eh. ahhahahaha.
tapi itulah.
apakah kepala yang paling sedap?
nak tau tak?
jeng jeng jenggg
kepala paling sedap semestinya ialah....
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
:
:
v
perghhhh... kepala ikan tenggiri laaa yang palong sedap. tambah-tambah masak gulai kuning tu. memang meleleh air liur sampai ke siku.
gulai kuning ni, mmg femes di negeri-negeri pantai timur. sbb pantai timur mmg terer bab makan-makan ni. kalau dulu balik rumah arwah tok mek, mmg confirm penderaan usus-usus perut dan pankreas akan berlaku. mana tak nya, pagi-pagi buta dah breakfast dengan nasi bungkus sorang satu. belom lunch. belom dinner. belom kira kueh mueh senggang waktu-waktu makan utama. mmg balik 2 hari weekend pun boleh naik 5 kg. sumpah tak tipu.
so walaupun sedang bergelumang dengan buku-buku dan jugak nota-nota, (konon sebok study lah tu.. katanya!) tapi, ini bukan satu alasan untuk tidak menyediakan makanan apabila anda telah bersuami ye anak-anak. walaupun anda bukan lah manusia yg jenis makan lunch ke brekpes ke, tapi kalau suami ada di rumah, sila lah rajinkan diri masuk dapur masak ape-ape yang patut. org ckp nak jaga suami kene jaga perut dia dulu. haaa itu lah, sampai dah macam pregnant 5 bulan dah tu. tatau dah nak buat cemana. kene beli jusmate dokte rozmey lepas nih. HAHAHHAHAHAHAHA
ini adalah rutin harianku di rumah. menelaah buku-buku ACCA yang tak best ini. i don't know why i feel so tortured.azab giler. kalau bukan sebab hanya tinggal lagi 2 paper sahaja, mmg aku pejam mata tak abeskan ACCA. tapi mengenangkan susah payah meluluskan diri menghabiskan berbelas-belas paper (termasuk paper yg dah exempted) , so macam bangang je kalau tak abes kan. at least, bole lah up sket value diri sendiri kalau ada ACCA kan. yelah, kat market, graduan Accounting bersepah kot. so utk be one step higher dari org-org ini, mesti ada ini hantu ACCA. so kalau pergi kerja, gaji best sket la kan. sbb yelah, takkan nak bagi gaji sikit, ingat nak pass ACCA ni senang ke. tapi takpe, harus yakin. tambah2 skarang ada doa mr hubs bersama-sama. baik, saya boleh!
sambung cerita gulai kuning ikan tenggiri tadi. actually senang je nak buat tu. mama ajarkan. yg ni tak payah tumis-tumis. so i likeeee.
bahan-bahan:
santan + air, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit, asam keping, cili padi, air, secubit gula dan garam, dengan ikan tenggiri.
cara-cara:
1.tumbuk semua bahan (kalau malas blend je) ,kecuali ikan dan asam keping.
2.santan kacau dengan air.
3. masuk semua bahan tumbuk dalam santan,kacau then boil atas dapur.
4. masukkan ikan dgn asam keping.
5. gula dan garam secukup rasa
kalau ade nenas, masukkan slice kecik2. perghhh.menjilat jari wa cakap lu. tapi harini takde nenas, sbb malas nak keluar. kan tgh study kan. masa itu emas pls.
so hidangan ni makan dengan sambal belacan. mmg superb!!
so ini hidangan kami "sekeluarga" pada tengahari jumaat. yelah, mr hubs balik skejap before pegi smayang jumaat kan. so makan simple2 je tayah meriah-meriah sgt. yang penting, ini makanan yg seimbang tau. ade telur dadar sket kire on lah. air guava campur grape sbg pencuci mulut. tak kuasa nak masak puding-puding ke jelly-jelly ke di ketika ini. after that, dua-dua orang makan tanpa bercakap menghayati keenakan gulai kuning ikan tenggiri.
ape rase?
marveles!!
8 comments:
bes2..dengar khutbah tdo, sampai office pon layu..hahahaa
ahhahahaha abang mirul smpi tdo kena penangan gulai tenggiri tu!hahaha
mimie...tu lauk utk nasi berlauk kan?kalo kt kelantan diorg mkn waktu pg kan?feveret tu. sambal belacan kasi lebih sket.layannnn
hahaha. aah letak ubat tido dalam tu :P
aah aiza. penah makan eh?
da sangat superb masak la anda ni...bagusnyeeeer
ahahha takdelah wanny. yg senang-senang tau lah
penah la mkn. kita kan kawen dgn org kelantan. everytime blk k'tan mesti bfast nasi berlauk. hingga menjilat jari la. my feveret, the one kat berek 12 @ KB (betul ke eja nih??)
Post a Comment