Thursday, January 27, 2011

price of a friendship

Bulan ni bulan ketujuh saya di Brunei. seingat saya, belom pernah saya ceritakan dengan detail apa ada di Brunei.
Selalu ada org tanya, Brunei ada apa? respon saya: takde apa pun.




kawan-kawan saya yang lain akan beri respond begini: taknaklah pegi Brunei. takde apa yang menarik. bosan. down!!



*ok kecik hati sedikit*



tapi kawan-kawan sejati saya TELAH respond begini: its not much about Brunei. Its you who lives there. and we want to visit you because we missed you!!





sesungguhnya, saya sungguh terharu.






kini saya tahu betapa bertuahnya saya punya kawan-kawan seperti ini. kawan-kawan yang tahu erti sebenar persahabatan. bukan hanya mementingkan kepuasan diri sendiri.





these people reminds me, friendship is something that you need to put effort to work it out. both ways!!






ye lah, Brunei mmg tiada apa yang menarik.
Bumi nya sepi. tiada traffic jam. tiada jenayah. semua org hidup dlm kemewahan dan serba relaks. tapi kawan-kawan saya sanggup datang ke tempat begini hanya untuk jenguk seorang kawan yang kesunyian. lagi bermakna, mereka dtg untuk meraikan hari lahir saya. *teary*








bertuahnya saya.








kadang-kadang saya ralat. sebab saya bukan kawan yang baik. saya tak hadir wedding kawan saya. lagi dasyat, saya kadang-kadang lupa nak wish bday kawan-kawan. jangan ckp bday present lah kan kalau dah lupa wish. kadang-kadang, saya tak tau pun kesusahan yang kawan-kawan saya lalui. saya hanya mampu berdoa dari jauh untuk kesejahteraan dan kebahagiaan kawan-kawan.











oleh itu, saya berazam akan buat yang terbaik bila diorang sampai. saya try tau. saya tahu banyak lagi yang perlu dibaiki. yelah first time kawan-kawan dtg dari jauh then tidur kat rumah. rumah pulak, still byk yang belom complete. naseb baik tak perlu pinjam sudu garpu dengan jiran sebelah. :P saya cuba sedaya upaya jadik host yang baik untuk kawan-kawan saya. tapi itulah, yang baik datang dari Yang Maha Esa. Yang kurang dan buruk itu adalah kelemahan saya sendiri. (ok ni mcm ucapan skolah kan??)










saya dah print cantik-cantik itinerary utk kawan-kawan yang dtg haritu dan letak dlm bag doorgift masing-masing. so saya takkan cerita apa yang dah kitorang buat, pegi mana semua tu. sebab byk sgt gamba kat FB will do the talking. gambar selepas gambar itinerary adalah tidak mengikut susunan. just enjoy ppl!



"The best things in life aren't things...they're friends."




"Friendship improves happiness, and abates misery, by doubling our joy, and dividing our grief."
-Joseph Addison



"Friendship is like a garden. It is beautiful when it is watered and tended to with love and care of prayers, hugs, tears and cheers, but it will be withered up if, dry up and die if left untouched."
Stacy and Liz




"Wherever you are, it is your friends who make your world"
-William James




Friendship is the hardest thing in the world to explain. It's nothing something you can be taught in school, but if you haven't learned the value of friendship, you haven't really learned anything at all




Friends are like poems, you may never fully understand them, but you will always love them



"A friend will ride in the Limo with you, but a real friend will ride the bus with you when then limo breaks down."





"The best gift in life is knowing that we have someone who loves us unconditionally, who can makes us laugh, who is there to listen and who warms our heart. The best gift in life is a best friend."




Friendship is like a bank. Don't expect to get to much out if you don't put something in.





When you ask God for a gift, Be thankful if he sends not diamonds, riches, nor pearls, but the love of real true friends. A man with millions of dollars still is not rich if he has no friends.




bukan saya nak cakap kawan-kawan yang lain tak baik, ataupun yang tak dtg Brunei tak baik. bukan bermaksud mcm tu. saya tahu saya ada ramai kawan-kawan baik di luar sana yang tahu erti persahabatan lebih dari apa yang saya tahu. saya hargainya. saya tak boleh beli semua tu dengan duet. hanya entry ini untuk menghargai kawan-kawan yang datang jenguk saya disini minggu lepas. korang yang tak dtg Brunei tetap kawan-kawan saya juga. so kawan-kawan, marilah kita menghargai kawan-kawan kita. sebelom kita kehilangan sesiapa.saya harap anda juga bertuah seperti saya :)

7 comments:

Mohd Sukur Ibrahim said...

oooo..mentang2 aku xdatang brunei..ko cakap aku xbaik..hehehe

bestnye mimi dapat gi bruneii..
tunggu kedatangan aku pulak nanti...

schmellow said...

sukurrrr!! mana ada aku ckp ko x baik. ni kan entry penghargaan. tapi ada la segelintir yg bg ayat2 utk aku kecik ati. :(

miszeita said...

thank you for the lovely post, mimi darling... proud to have u as my friend :*

love u always.

アイダ said...

mwahs :*


love you sampai matiii!

kHeRoNe NiEySa said...

shud i say diz???

U ARE ALWIZ CLOSE TO MY HEART!!!!!THANKS 4 EVERYTHING LALINK!!!!!

luvs u millionssssssssss!!!!!!!!>:D<

schmellow said...

owh i love you guys very much very deep. thank you for everything :)
xoxo

dYnA said...

dEar! thAnks foR thE gr* hospitaLiTy... dinA risAu Mimi tOo tired Layan kitorg nih! pAgi2 dah bAngun mAsaK nAsi LemAk! TerHaru!

evEn we gO somE pLace WoRst... it wiLL stiLL bE fun whEn we hAve each oTher kAn!!!

LovE mY gFs!!